Ще предложим промени в Конституцията, с които да бъде създаден нов

...
Ще предложим промени в Конституцията, с които да бъде създаден нов
Коментари Харесай

ГЕРБ: Ще предложим нов орган, който да разследва главния прокурор

Ще предложим промени в Конституцията, с които да бъде създаден нов тричленен орган, който ще е виновен за следствията против основния прокурор

Това оповестиха от ГЕРБ на брифинг в партийната централа. От там обясниха, че това е първата от серия тематики, по които ще дават конференции преди предварителните избори.

" Органът ще със независим статут и гаранции за самостоятелност. Ще им бъде дадена опция да правят независимо следствие против основния прокурор, да го притеглят към наказателна отговорност при осъществяването на закононарушение от общ темперамент и да поддържат това обвиняване към всички правосъдни инстанции ", изясни евродепутатът Емил Радев, предава.

През последните години темата за правосъдната промяна беше конфискувана първо от Демократична България, а по-късно и от Политическа партия. Те я трансфораха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни послания. Това, което видяхме през последната година и половина бе, че тези партии не могат да създадат правосъдна промяна, показаха някогашните ръководещи.

Според партията от Демократична България и Политическа партия са посочили, че не схващат по какъв начин действа правосъдната реформа и не я познават от вътре, както и не са били вътре в правосъдната промяна, по тази причина нямат право да споделят по какъв начин тя би трябвало да работи.

" Оказа се, че това, което те си показват като правосъдна промяна е разрушение на структури, закриване на институции, кадруване и основаване на бухалки. И те си го споделиха. В последните седмици на мандата им беше тъпо да се следят воплите на Кирил Петков и Асен Василев по какъв начин единствената правосъдна промяна в България е Бойко Рашков да стане началник на КПКОНПИ ", уточни някогашният народен представител Радомир Чолаков. Той назова случилото се в правосъдната промяна през последните месеци " омърсяване ", което те повече няма да разрешат.

В ГЕРБ са безапелационни, че точно те са почнали правосъдната промяна в България и тя в никакъв случай не е серпантина. " Ние разбираме промяната като смяна за по-добро, а не за преодоляване на съществуващото. Това ще е призмата, през която ще подхождаме в бъдеще към всички оферти за промени в нормативната уредба ", изясни Росен Желязков.

" Ще работим за доста явен законодателен развой, с цел да се преодолее тази спонтанност и неяснота през последната година. Ще работим за доста ясна нормативна регулация, изключително по " брадясали " въпроси. Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното произвеждане - предпоставки за бързо и дейно правораздаване ", дават обещание от ГЕРБ.

Новата наказателна политика на ГЕРБ е съгласувана с всичките им европейски сътрудници.

" Ако желаеме да сме европейска страна ние би трябвало да черпим опит от тези, които са по-напред от нас. Няколко пъти беше казвано, че нашият Наказателен кодекс е социалистически и в него доста огромно тегло се дава на наказването затвор, до момента в който в западноевропейските страни доста по-голямо тегло е обещано на наказването санкция. Например за нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност нашият Наказателен кодекс планува затвор до 6 години и санкция до 20 хиляди лв.. За същото закононарушение немският кодекс планува затвор до 1 година, само че санкция, която може да доближи 1 млн. евро. Нали се сещате кой Наказателен кодекс е по-ефективен ", изясни Радомир Чолаков.

Евродепутатът Емил Радев напомни, че България е единствената страна в Европейски Съюз, в която все още съществуват безконечните длъжници. " По наше предложение беше въведена 10-годишната отминалост, само че по решение на Конституционен съд тази норма може да има резултат най-рано през 2029 година Ние не можем да чакаме толкоз дълго, изключително в сериозната икономическа конюнктура в страната ", допълни Радев.

Той счита също по този начин, че са нужни по-високи наказания за причиняването на гибел на пътя и отнемане на шофьорските книжки на лицата, които сядат зад кормилото след използването на алкохол или/и опиати.

Сред концепциите са и евентуална възбрана на колите с десен волан в България.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР